返回列表 發帖
我唔覺得剩係港鐵問題,而係香港整體在西方一套同內地一套之間迷失了方向
兩套都有好處壞處,但我地兩頭 ...
dcmarco 發表於 2019-3-18 10:53

說到底係"國難財結束", 香港迷失方向

PS. 我唔覺得國鐵制度好,如果係好就唔會有723慘劇, 仲有, 有自稱係商飛公司嘅工程師話, 成日都加班通宵做嘢, 有些同事係有錢人富二代都一齊每日做18個鐘, 我聽完好唔舒服, 一群富二代真係會有心為商飛奮鬥?!

所以要有車內信號系統同自動剎車
何偉濤 發表於 18/3/2019 09:38

兩樣都唔掂嘅話!梗係要車長人手 煞車啦 如果唔係請車長返工嚟做咩啊?

兩樣都唔掂嘅話!梗係要車長人手 煞車啦 如果唔係請車長返工嚟做咩啊?
wyk 發表於 2019-3-18 11:06

人機工程講到底就係機器防人作死, 人防機器出錯

(波音737MAX事件就可能係機器出錯, 人防唔到)

wyk 發表於 2019-3-18 11:06

其實港鐵係想cut晒佢地,係大家未接受到。上次一提出就已經比人鬧。

人機工程講到底就係機器防人作死, 人防機器出錯

(波音737MAX事件就可能係機器出錯, 人防唔到) ...
何偉濤 發表於 2019-3-18 11:08

機器通常都只需防設計上的問題,係單一個體。人就太多個體同變數,理論上長遠成本高d。

機器通常都只需防設計上的問題,係單一個體。人就太多個體同變數,理論上長遠成本高d。 ...
dcmarco 發表於 2019-3-18 11:34

係就係咁講, 不過君不見歐洲佬高鐵一直都唔願意全自動?!

係就係咁講, 不過君不見歐洲佬高鐵一直都唔願意全自動?!
何偉濤 發表於 2019-3-18 11:39

工會同政治問題。到打機新一代全面接管社會,就可以全面推行。因為你想搵人揸都無人入行。

工會同政治問題。到打機新一代全面接管社會,就可以全面推行。因為你想搵人揸都無人入行。 ...
dcmarco 發表於 2019-3-18 11:47

你令我諗起基督城恐襲, 條癲佬可能打得太多EU IV, 以為真係可以改寫歷史重建東羅馬 ...

新舊系統parrellel run,唔係香港獨有

Joo Koon train collision: Signalling system provider Thales 'could have done better', says Khaw Boon Wan
https://www.channelnewsasia.com/ ... hales-could-9425970
明暗 明暗 明暗

新舊系統parrellel run,唔係香港獨有

Joo Koon train collision: Signalling system provider Thales 'co ...
dcmarco 發表於 2019-3-18 13:23

好似肛鐵都係搵THALES ...