返回列表 發帖
如果有證據就唔使今日仲喺度嘈啦……
不過美國佬打人,係唔使理由的…… ...
layman 發表於 2019-7-12 14:37

真正無節操無下限

CNBC 訪問國家安全局(NSA) 的前 Senior Director Robert Spalding,
你可以看到他一面嚴肅的說中國利用華 ...
LD5 發表於 2019-7-12 14:34

終於有人睇到係老屈

平情而論,其實任正非是親美的,或可以說是‘美囯迷’。
他十分相信美國的一套,所以好多野都向美學習。  ...
LD5 發表於 2019-7-11 06:57

但大家無諗過, 特朗譜身邊好多痴線佬, 而呢班痴線佬係利用特朗普嘅"愚蠢"去達到佢哋自身目的

平情而論,其實任正非是親美的,或可以說是‘美囯迷’。
他十分相信美國的一套,所以好多野都向美學習。  ...
LD5 發表於 2019-7-11 06:57

其實越了解中共,越對中共不信任,尤其是知識份子,原因就是共產黨基本上是沒有重視人的價值。如果任正非buy老美的經濟結構概念,這是無可厚非的。事實上證明中共的經濟結構問題在這次中美戰當中暴露無遺,民間企業基本上無一間可以在科技上闖出一個國際名堂,全部都是國家支持的,包括華為。
但去到這國與國爭鋒的時候,當然就一定要企喺自己國家嗰邊啦!況且,今次老美不是因為共產黨而開戰,而是鞏固其環球一哥地位,千秋萬載……頂佢個肺!要打就打囉!

其實越了解中共,越對中共不信任,尤其是知識份子,原因就是共產黨基本上是沒有重視人的價值。如果任正非b ...
layman 發表於 2019-7-12 17:49

(1)  華為故事令我想到許冠文某電影, (2) 東亞人同羅馬人嘅戰爭, 並未晌1945年結束, 留意今次所謂"貿易戰", 日本基本上無出聲公然支持新羅馬, 新羅馬八紘一宇, 對東亞人民完全無好處, 老實講我一直認為, 有骨氣嘅日本右憤, 即使係華夏民族嘅敵人,都係值得尊敬嘅前輩, 因為佢哋挑戰過新羅馬八紘一宇!

世界大同其實係唔存在嘅……

但大家無諗過, 特朗譜身邊好多痴線佬, 而呢班痴線佬係利用特朗普嘅"愚蠢"去達到佢哋自身目的 ...
何偉濤 發表於 2019-7-12 16:31

曾幾何時,特朗普上任之初,共和黨友都驚他大嘴又唔識野,所以要靠班有經驗的老手夾著他以免他會亂來。
點知道現在換下換下,找來一班比他更偏激的鷹派上了位。
特朗普是得把口,靠嚇博大霧,實際應該國際政治什麽都不想管。
但班鷹派卻真的想統治世界。

曾幾何時,特朗普上任之初,共和黨友都驚他大嘴又唔識野,所以要靠班有經驗的老手夾著他以免他會亂來。
...
LD5 發表於 2019-7-15 15:42

而呢班鷹就吼住中國……所以基本上係無可避免地要打呢場仗。
祈求是穩住陣腳,覆巢之下,到時焉有完卵呢?香港人幾時至明呢?

...
LD5 發表於 2019-7-15 15:42

偉濤有時諗特朗普當政更似為自己家族搵著數, 但佢身邊班痴線佬真係相信"新羅馬八紘一宇" ...