返回列表 發帖

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aean ... 67a01678666b7761856
如果是真的强勁攝力!又幾鬼屝利喎!

如果是真的强勁攝力!又幾鬼屝利喎!
klpercy 發表於 2019-5-22 14:15

客觀以小小攝影發燒友來講。。  華為 P30 Pro 相機係正。但達到這技術有賴 Sony (提供相機的 sensor) 及 Leica (lens tech) ...  所以又唔好太盲撐。

只可以話 Huawei 能好有效地 package 曬所有最好的科技。。。

香港也好,香港人也好,應該是在一個巨人的腳底下找空間生存。
layman 發表於 2019-5-22 13:03

呢句同意。可惜,太靠巨人的腳底企,當巨人與巨人打交時就做了犧牲者。

香港既然細,找空間生存,就要識走位。巨人根本就唔需要你撐,打起交來,就乖乖地走埋一邊。做好自己好過猛擦鞋喇。。

呢句同意。可惜,太靠巨人的腳底企,當巨人與巨人打交時就做了犧牲者。

香港既然細,找空間生存,就要識 ...
jesseycy 發表於 2019-5-22 14:46

最怕有人想造一粒在巨人腳底下的釘……巨人唔會因為一粒釘而死,但粒釘被巨人拔出後就係咁先……

回復 32# jesseycy

數據處理是一環,鏡片質素更重要,德國鏡到了當今,未有對手,如果使用德系鏡,就算暴光差了半级,也影響下是可接受,sony知道自己先天不足,所以收購萬能達!鏡頭用蔡司,將自己所有不濟,用外援结合補缺!

sony手機,發誓永不購買,保養期内,收取檢查及,師傅人工費,保用……有Q用!揾笨實!

sony手機,發誓永不購買,保養期内,收取檢查及,師傅人工費,保用……有Q用!揾笨實! ...
klpercy 發表於 2019-5-22 14:54

Sony?……估計再過10年,連日本的新生代可能都未必識得……

客觀以小小攝影發燒友來講。。  華為 P30 Pro 相機係正。但達到這技術有賴 Sony (提供相機的 sensor) 及 ...
jesseycy 發表於 2019-5-22 14:35

大部份layman(其實我是其中之一)都唔係好識影相,更談不上發燒友,只不過以前未試過有咁樣嘅嘢咪新鮮啲囉,其實邊有成日影咁遠啲嘢呢?就算偷窺狂,影得多都無癮……。
美國圍剿華為絕對是力阻其5G發展,先斷其外匯現金流,打擊其發展速度,其勢是獅子撲兔……,其實形勢不容樂觀。

回復 37# layman

嗰人所知,如果講相機數碼處理方面,應該是"錦x"是一哥,sony還未追及,因為己研發到一億像素晶片,成本及不想將最強推出市場,否則日後無最強在手,如果全線鏡頭覆蓋面+相片處理速度,錦x是必然之選!除非是坐定定,1個小時才一、兩張相另計!看看大多數體育、新聞記者,手持什麼相機牌子!

大部份layman(其實我是其中之一)都唔係好識影相,更談不上發燒友,只不過以前未試過有咁樣嘅嘢咪新鮮啲 ...
layman 發表於 2019-5-22 15:08

今次可能係珍珠港前夜