返回列表 發帖
一個老奸巨猾嘅老祖宗, 呃呃氹氹最叻
我係嗰無學識嘅小無賴

對住另一半,不作呃呃……一喺話你無情趣,又或且太老實,唔黑面才有鬼!

政府依然故我,無視103萬人嘅聲音,我都唔知仲有乜嘢可以講了
newbie 發表於 2019-6-10 08:49

成件事政府處理得好差,其實有理由懷疑其實林鄭是‘鬼’,順水推舟,故意挑起中港矛盾。

可能會包圍立法會,睇睇發展點先啦……
要走就快啲,記住賣樓賣平啲,幫幫啲後生丫嘛…… ...
layman 發表於 2019-6-10 12:32

香港好多人移民不賣樓,要看習大+侵大+林鄭合力能否推得林個市。

成件事政府處理得好差,其實有理由懷疑其實林鄭是‘鬼’,順水推舟,故意挑起中港矛盾。 ...
LD5 發表於 2019-6-11 23:06

x2

兩邊都當自己是正義化身,手拿同花順,錯在對方,談都免談,一于硬碰硬。

班佔中朋友都等這個機會有幾年了,是時候又有得出來玩。

我為香港默哀

評分人數

兩邊都當自己是正義化身,手拿同花順,錯在對方,談都免談,一于硬碰硬。

班佔中朋友都等這個機會有幾年了 ...
LD5 發表於 2019-6-12 18:59

一邊話自己"法治", 一邊話自己"公義", 台北班人理得你死, 北京就晌火上烤, 至於奶媽自製危機, 愚不可及

一群前政治任命副局政助, 再加同建制有關企業出面, 我真係想知點拆

(而家只係諗, 商界會唔會有人轉軚)

奶媽性格,都預左咁既收場。只有一個人頂,可以有幾成功? 蘋果教主都唔可能。
明暗 明暗 明暗

成件事政府處理得好差,其實有理由懷疑其實林鄭是‘鬼’,順水推舟,故意挑起中港矛盾。 ...
LD5 發表於 2019-6-11 23:06

偉濤因為呢件事同貿易戰壓到好辛苦, 有些話不吐不快, 先講結論, 不喜勿插:

(1) 通唔通過所謂"逃犯條例"根本幫唔到原事嘅苦主, 反而會令到香港更加里外不是

(2) 呢件事本來唔應該係貿易戰所謂"極限施壓"嘅一部分, 但而家新羅馬人仲唔抽水就奇了

分析:

(1) 特區政府:
先唔講任何陰謀論, 個原意係針對台北班人, 以"法治"為高地, 但問題係政府無諗過, 蔡英文會利用任何人任何事去推到所謂"法理台獨", 點會唔放過? 如果唔加埋內地, 就即係當台北係政治實體, 原意係政治正確, 不過現實唔可行!

如果係陰謀嘅就唔駛講, 擺明係為23條立法開路

(2) 建制派:
呢班人通常都會支持政府, 但今日爆到咁大佢哋都唔敢出聲, 至於商界呢班人, 唔多唔少晌內地生意都有不正規甚至違法嘢, 佢哋唔怕? 點會唔怕, 君不見建制派相關人士連投資都要放棄, 七個前任副局長同政治助理都認為撤回, 向來支持政府嘅佛道兩教同各派出面明言"和平", 呢個係向特區嘅警告向中央嘅提醒

(3) 反建制派:
呢班人任何同內地有關嘅事都會本能地恐懼, 都唔怪佢哋, 當然我唔會話佢哋收新羅馬錢, 畢竟佢哋生存嘅目標同現任中央係背道而馳, 但今次佢哋在策略上守住一條自己唔係第一個動手嘅無形底線, 以唔交港人畀所謂"唔法治"嘅地方去守住"公義"嘅高地, 留意向來支持反建制派嘅天主教會, 都同支持政府嘅佛道兩教同明言"和平", 佢哋知道, 佢哋主動攻擊就輸

(4) 新羅馬:
先唔講任何陰謀論, 貿易戰大搞"極限打壓", 正係擔心無位入, 而家奶媽開大個口畀你抽, 如果佢唔抽水, 就太低估特朗譜嘅智商, 但個人唔認為反建制派鬧大事件係由新羅馬人控制, 至少無實證

但如果係陰謀論, 據台灣統派網友講, 新羅馬人晌香港嘅領事館編制大得嚇人, 如果香港無一班"值得投資"嘅人, 點會繼續? 傳說新羅馬駐瀋陽領事館真係走去查法輪功嘅指控, 另外, 有傳新羅馬駐華大使晌所謂"XX花革命"時晌北京想攪事畀人認出

(5) 北京中央政府:
先唔講任何陰謀論, 新羅馬眾議院抽水, 外交部唔撐唔得 (同時駁斥所謂"派兵"言論), 而家晌火上烤恐怕滋味唔太好受, 但如果係陰謀論, 唔好意思, 中央係要借機清洗香港嘅"帶路黨", 某些(3) 嘅反應就好正常了, 會怕嘅係大群晌香港有資產嘅貪官 ...

(6): 台北政府:
蔡政府先理得你死, 就當真係引渡個嫌疑人返台灣受審, 台北政府玩嘢大可以無罪開釋, 而家攪到呢個田地完全係成功抽到大量水, 點會唔希望玩大佢?! 剛好, 民進黨就來抽水了