標題: 日出康城四期未能於今年第三季推出 [打印本頁]

作者: icbctrader    時間: 2010-8-12 20:00     標題: 日出康城四期未能於今年第三季推出

港鐵:日出康城四期與政府洽商面對少許阻滯,推大圍站項目代替

《經濟通通訊社12日專訊》港鐵(00066)物業總監何恆光於業績記者會表示,對於
將軍澳「日出康城」第四期,未能於今年第三季推出,是由於政府正研究修改機構社區用途,與
港鐵的藍圖不乎,故仍會受有關問題需要商討,但會於年內推出大圍站項目代替。他指,大圍站
「名城」項目有2900伙,雖未及「日出康城」的3600伙,但認為分別不大。
  他又表示,港鐵對於南昌站的補地價問題,仍與政府洽談中,但會首先推出南昌站項目,而
大圍站項目會緊接推出。(pc)

方議員知唔知政府要究修改機構社區用途呢???謝謝
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-12 21:35

唔會係要改做介毒中心啩?
作者: icbctrader    時間: 2010-8-12 21:52

我估會四期唔會起學校,但真係唔知起D咩.........MTR 同hk gov 真係好鬼黑箱.......
作者: 無相空花    時間: 2010-8-12 21:54

最好起個市政綜合大摟, 有圖書館, 郵局, 街市 ...
作者: RockyS    時間: 2010-8-12 21:55

最好起個市政綜合大摟, 有圖書館, 郵局, 街市 ... " />" />" />" />
無相空花 發表於 2010-8-12 21:54

好建議.... 支持, 支持,...
作者: 日出公園^L^    時間: 2010-8-12 22:00

好建議.... 支持, 支持,...
RockyS 發表於 2010-8-12 21:55

市致大樓內都可以設食店, 可立即起, 便不需起臨時食店了.
作者: jsq    時間: 2010-8-12 22:04

政府有冇咁好啊?就怕唔係!
作者: Quincy    時間: 2010-8-12 22:18

It's better to have Cinema.
作者: 337037    時間: 2010-8-12 22:20

阿特首好似想起乜鬼康復中心, 乜咁益我地呀!
作者: 康城黃    時間: 2010-8-12 22:25

不知道還要洽談多久呢?讓大圍車站和南昌站爬頭了, 我們第四季有望嗎?
作者: jsq    時間: 2010-8-12 22:29

年内應該無望了
作者: 康城黃    時間: 2010-8-12 22:33

唔會係要改做介毒中心啩?
Michael-1974 發表於 2010-8-12 21:35

不會吧, 我們已承擔了過多的社會責任了! 情理上也該給小小 "甜頭"吧!
不要嚇我啊!
作者: RockyS    時間: 2010-8-12 22:36

阿特首好似想起乜鬼康復中心, 乜咁益我地呀!
337037 發表於 2010-8-12 22:20

吓,... 想係日出起"康復中心",....

乜嘢係"康復中心",..... 唔係果D精神病"康復中心"掛嗎...?

可唔可以同方議員果邊Check, Check,....
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-12 22:57

我諗方議員最好主動同mtr了解下,如果係好野,mtr使乜煩,相信好大機會係d衰野。
我覺得我地有權知道及參與!
作者: OK_sweet    時間: 2010-8-12 23:02

明晚去康城社區會堂和方議員開會一齊了解吓啦!!  我會到....
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-12 23:04

明晚有乜會呢?
作者: jsq    時間: 2010-8-12 23:32

16# Michael-1974

明晚方議員會在社區會堂,跟大家討論社區事情。可以問問方議員知唔知呢單乜也?不過咁大件事,都不作社區咨詢,好唔對路。
作者: 方國珊議員    時間: 2010-8-12 23:37

大家唔好太擔心,我明天早上會了解事件。

日出康城第四期,根據計劃會發展大型商場及8棟住宅大廈。

我諗方議員最好主動同mtr了解下,如果係好野,mtr使乜煩,相信好大機會係d衰野。
我覺得我地有權知道及參與!
Michael-1974 發表於 2010-8-12 22:57

作者: icbctrader    時間: 2010-8-12 23:37

好鬼擔心....政苦有冇唔想搞d咩..........
作者: 日出康城兄    時間: 2010-8-12 23:39

how about 興建渡假式洒店服務和寫字樓
http://www.lohas-park.com/thread-840-1-1.html
作者: RockyS    時間: 2010-8-12 23:42

how about 興建渡假式洒店服務和寫字樓
http://www.lohas-park.com/thread-840-1-1.html
日出康城兄 發表於 2010-8-12 23:39

很好的建議,.... 絶對讚成,....
作者: RockyS    時間: 2010-8-12 23:44

大家唔好太擔心,我明天早上會了解事件。

日出康城第四期,根據計劃會發展大型商場及8棟住宅大廈。

方國珊議員 發表於 2010-8-12 23:37

係好担心,... 多謝跟進,... 請"保持通話".... 謝謝,.....
作者: 方國珊議員    時間: 2010-8-12 23:46

我通常都會喺星期五晚上8-10時在康城會堂會見市民,明晚我會進一步闡釋"領都事件"小業主的權益,亦會講述日出康城四期未能於今年第三季推出的事件,歡迎大家到來。

明晚8:30-10:00

明晚有乜會呢?
Michael-1974 發表於 2010-8-12 23:04

作者: Dowjones    時間: 2010-8-12 23:49

很期待那個40~50萬呎的商場, 希望唔會"凍過水 "!
作者: bearwong    時間: 2010-8-12 23:52

23# 方國珊議員

謝謝,.....
作者: veniceren    時間: 2010-8-13 00:22

希望 MTR 同hk gov 要企係我地小業主角度出發
作者: 337037    時間: 2010-8-13 00:38

政府好像想在我們未成氣候前, 把所有香港人都唔想要的東西給了我們, 到米已成炊, 等我們嘈都無得嘈, 真係多謝哂.
作者: icbctrader    時間: 2010-8-13 08:24

曾特首要求每一區要興建復康中心,所以情況唔樂觀
作者: 337037    時間: 2010-8-13 08:42

曾特首要求每一區要興建復康中心,所以情況唔樂觀
icbctrader 發表於 2010-8-13 08:24

係囉,你估將軍澳區,日出是否熱點呀拿!
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 09:48

請問乜野是復康中心?
作者: icbctrader    時間: 2010-8-13 10:14

【本報訊】行政長官曾蔭權昨到天水圍考察,先後參觀該區的精神病患者康復中心、幼兒中心及建造業訓練中心。他指明白部分社區,對精神病患者康復中心存有誤解,強調康復中心不會對社區有危害;他又稱,建築業雖然辛苦,但很有意義。
首站中,曾蔭權與多名精神病康復者及其家人交談,曾蔭權其後表示,得悉其他地方興建同類型的綜合型社區中心時,遇到一定阻力及反對,但他強調這可能是出於誤解,這類服務中心的運作對社區不會造成影響,反而有助加強社區關係。
據了解,18區均已獲撥備款項,準備設立專為精神病康復者的一站式支援中心,而曾蔭權昨日進行探訪的正是首間成立的綜合社區中心。
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 10:30

我諗康城已負太多社會責任啦, 再者,呢度交通不太方便, 亦欠缺飲食之類的設施,對康復者構成影響.
但最重要是呢度地盤多, 噪音會剌激復康者架.
作者: SAMTAI    時間: 2010-8-13 10:40

absolutely  agree
作者: 康城黃    時間: 2010-8-13 10:42

之前好像"康復中心"計劃設於寶盈花園旁邊,即與清半之間的空地, 被該區區議員吳雪山帶領居民抗議, 不知是否被否決了呢?

本人不大清楚"康復中心"與以下報導所提及的 "輔導中心"是否一樣, 僅供參考:

將軍澳輔導中心 擬區內另覓空地
(明報)2009年7月25日 星期六 05:10
【明報專訊】有消息指出,社署    向房屋署    口頭洽商,將軍澳    區內3間荒廢院舍用作濫藥輔導中心的可能性,終因擔心居民反對而放棄。據悉,政府對事件大為關注,運輸及房屋局    長鄭汝樺    昨日更向勞工及福利局    了解事件。據知,社署「沒有正式入紙」申請有關地點,而為免引起區內居民激烈反對,當局現傾向在區內新規劃的空地新建輔導中心。

勞工及福利局常任秘書長鄧國威    昨日出席公開活動時說,禁毒處、社署及其他部門將跟進事件,強調若當局有更多資源,將可提供更多禁毒服務。

據悉,3間荒廢幼稚園院舍分別位於將軍澳翠林、寶林及欣明苑。社署發言人昨回應時表示,其中2間目前已計劃發展為長者或殘疾人士康復服務。他承認,九龍東只有位於觀塘一所學校的「路德會青怡中心」,安排「並不理想」,正為中心物色較適合的地點,包括在將軍澳選址,暫時未有具體方案。他指會與相關部門包括房署    繼續溝通,承諾適當時候會諮詢區議會    及地區人士。

禁毒服務敏感 未發展空地易入手

消息指社署在2006年起打算把輔導中心「進駐」將軍澳,惟計劃拖延3年仍未落實,目前考慮到這類「敏感服務」較難進入現有社群,傾向「捨難取易」,向未發展的空置地段埋手。

西貢    區議員譚領律建議,可考慮利用將軍澳寶盈花園附近的空間,由於目前該地仍考慮是否興建公屋,在未發展的地方進行規劃,較改用目前住宅內的設施容易得多,「居民搬入去時,預先已經知道有(輔導中心),好過把中心突然插進現有社群」。他承認,不排除居民對設立輔導中心持不同意見。

房署發言人表示,未收過任何部門及機構申請在以上3個地點設立濫藥輔導中心。目前收到一所志願機構申請翠林舊院舍作社會服務,正處理有關申請。而寶林及欣明苑分別已作辦事處及售予領匯    。

賽馬會    將軍澳青少年綜合服務中心註冊社工胡姑娘認為,將軍澳區的社工發現涉及濫藥問題的個案愈趨年輕,轉介他們至觀塘並不方便,認為區內有服務需求,希望當局正視。
作者: RockyS    時間: 2010-8-13 10:55

我諗康城已負太多社會責任啦, 再者,呢度交通不太方便, 亦欠缺飲食之類的設施,對康復者構成影響.
但最重要是呢度地盤多, 噪音會剌激復康者架.
Michael-1974 發表於 2010-8-13 10:30

如果政府想係日出康城興建"精神病患者康復中心".... MTR同CK 應該馬上提出反對,... 也要馬上通知所有的日出居民,... 收集他們的意見,... 政府同MTR不應黑箱作業,... 因這個決定,... 係會極度影響日出既民生問題,....

我地全日出既居民,... 也應馬上企出嚟,... 反對係日出興建"精神病患者康復中心"....

祇要方議員向政府及MTR一確定這正是政府的意圖,.... 我地日出既兄弟姊妹,... 就要立即馬上發動全日出既居民,... 百份百地反對呢個方按,...

係堆填區的問題上, 日出己犠性太大了,.... 政府不應再因為日出還未完全發展起來,... 襯我地日出既居民還不多的時候,... 把一切不好的東西都儘快安排在日出,... 做成"米己成炊", 欲救無從的局面,.... 這真是太過欺日出過份了,....
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 11:02

唔是自己嚇自己, 似喎!
作者: 日出康城兄    時間: 2010-8-13 11:17

佢見呢到咁正,可能會將政府總部都搬埋黎
作者: RockyS    時間: 2010-8-13 11:22

佢見呢到咁正,可能會將政府總部都搬埋黎
日出康城兄 發表於 2010-8-13 11:17

咁就Very Good......

講真,... 如果將個政府總部都搬埋黎,... 係個高招,...

請看以下LINK, 帖#11

http://www.lohas-park.com/viewthread.php?tid=622&page=2
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 11:25

唔好講咁多,先搬環保署來先
作者: 日出康城兄    時間: 2010-8-13 11:29

咁就Very Good......

講真,... 如果將個政府總部都搬埋黎,... 係個高招,...

請看以下LINK, 帖#11

http://www.lohas-park.com/viewthread.php?tid=622&page=2
RockyS 發表於 2010-8-13 11:22

我想渡假式酒店加政府office會仲好,呢到真係有好多發展空間
作者: 日出康城兄    時間: 2010-8-13 11:31

唔好講咁多,先搬環保署來先
Michael-1974 發表於 2010-8-13 11:25

我驚環保署搬咗黎之後發覺冇臭味,不如搞擴建
作者: RockyS    時間: 2010-8-13 11:35

我想渡假式酒店加政府office會仲好,呢到真係有好多發展空間
日出康城兄 發表於 2010-8-13 11:29

日出根本係好靚,... 海景靚, 山景重靚,... 重靚過外國既"馬爾代夫",...

政府真係要珍惜日出呢塊咁靚既地,.... 唔好浪費咗佢,....
作者: icbctrader    時間: 2010-8-13 11:57

真係唔明白,日出康城整個發展超過千億,政府得到數以百億地價,港鐵將軍澳線興造價亦都靠日出項目作出補貼,如果政府好好規劃補地價必大幅增加,相反政府把大量唔好社區設施都想放係日出,究竟有冇用個腦袋計過數?高官每日都同我地講我地要承擔d乜承擔d乜,,我們已承檐高昴地價但政府連最基本交通飲食設施都沒有。曾特首你係得ge
作者: 方國珊議員    時間: 2010-8-13 12:45

我今早同港鐵、規劃署了解過「日出四期」延遲招標的原因,主要有關社區設施的安排,日出康城係一個"兩個太古城"規模的屋苑,我們會有許多社區設施,例如已啟用的青年中心、社區會堂;未來會有長者中心、學校、永久的巴士總站等。

我一陣會去港鐵總部遞信,要求加快興建日出康城的商場和社區設施。以下係我的立場,請賜教:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

港鐵公司
行政總裁
周松崗先生

周總裁:

關注日出康城四期延期招標
儘速興建商場方便居民

本人獲悉日出康城四期延期招標,該項目涉及興建購物商場。自首都  入伙以來,由於現時沒有購物設施,居民生活非常不便。本人一直跟進有關問題,要求超市在首都的小型商店和港鐵車站設立分店,又協調送貨服務。今年初,本人亦藉著有關日出康城的規劃申請,要求  貴公司儘速興建商場,並要求規劃署、城市規劃委員會及運輸署注視問題。城規會亦同意   貴公司在首都附近加建臨時超級市場。

對於  貴公司指正在同政府磋商日出康城四期的社區設施安排,據悉,該項目涉及的社區設施有警崗和長者中心。另外,毗鄰設有中小學校舍。然而由於磋商社區設施安排令項目延期,我對此表示愕然和深表關注。 就此,我有以下建議:

1.        貴公司和有關的政府部門須儘快完成磋商日出康城四期的社區設施  安排,務求早日招標和落成購物商場,令商場和社區設施(警崗和長者中心)儘快啟用。

2.        從速興建位於首都附近的臨時超級市場,並告知完工日期。

3.        位於首都基座預留有一個長者院舍,現時空置。本人建議在日出康城  商場落成前,上址臨時作為供住戶專用的餐廳,令首都、領都、領峰和日出康城三期的住戶,在商場落成前使有到食肆。此建議我促請  貴公司和有關部門積極跟進。

4.        往來日出康城與君匯坊的穿梭巴士,儘快延長服務時間至每日早上7時至晚上11時,配合君匯坊的食肆和超市的營業時間,方便日出康城    居民的需要。

5.             本人建議於日出康城設立國際學校,配合居民對多元化教育的需求。

祈請  貴公司考慮本人的建議。

西貢區議員.工程師
方國珊
2010年8月13日

副本送:
1.        地政總署署長 譚贛蘭太平紳士               (傳真號碼:2868-4707)
2.        地政總署鐵路發展組總產業測量師 馬王京芳女士 (傳真號碼:2605-3243)
3.        規劃署署長 梁焯輝太平紳士                 (傳真號碼:2116-0751)
4.        警務處處長 鄧竟成先生                     (傳真號碼:2865-6546)
5.        教育局常任秘書長 黃鴻超太平紳士           (傳真號碼:2868-5916)
6.        西貢民政事務專員 胡錦賢太平紳士           (傳真號碼:2792-9440)
7.        規劃署署任西貢及離島規劃專員 鍾文傑先生   (傳真號碼:2367-2976)
8.        規劃署城市規劃師(將軍澳) 李健成先生       (傳真號碼:2367-2976)
9.        社會福利署署長 聶德權太平紳士             (傳真號碼:2838-0125)
10.        運輸署助理署長(新界) 何裕文太平紳士 (傳真號碼:2824-0433/ 2381-3799)

如果政府想係日出康城興建"精神病患者康復中心".... MTR同CK 應該馬上提出反對,... 也要馬上通知所有的日出居民,... 收集他們的意見,... 政府同MTR不應黑箱作業,... 因這個決定,... 係會極度影響日出既民生問題,.. ...
RockyS 發表於 2010-8-13 10:55

作者: hahalp    時間: 2010-8-13 13:01

我今早同港鐵、規劃署了解過「日出四期」延遲招標的原因,主要有關社區設施的安排,日出康城係一個"兩個太古城"規模的屋苑,我們會有許多社區設施,例如已啟用的青年中心、社區會堂;未來會有長者中心、學校、永久的 ...
方國珊議員 發表於 2010-8-13 12:45

Totally support detailed proposal by Ms. Fong and appreciate for your the utmost efforts in all aspects on the regards of prospect of Lohas Park
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 13:10

我今早同港鐵、規劃署了解過「日出四期」延遲招標的原因,主要有關社區設施的安排,日出康城係一個"兩個太古城"規模的屋苑,我們會有許多社區設施,例如已啟用的青年中心、社區會堂;未來會有長者中心、學校、永久的 ...

請問"主要有關社區設施的安排"的意思及內容是什麽呢?
作者: icbctrader    時間: 2010-8-13 13:30

謝謝方議員努力
作者: 康城黃    時間: 2010-8-13 13:37

方議員,您好! 感謝您的努力!
我們最擔心的是, 昨日港鐵所說的"社區設施安排"內容與原規劃的"警崗和長者中心"有出入, 相關的內容如不弄清楚, 將是壓在LP居民的心頭大石, 請想辦法(或透過貴黨的網絡)瞭解一下!
作者: 日出康城兄    時間: 2010-8-13 14:23

方議員我想問其實日出康城呢個社区,要發展到幾時先會完工呢
我買樓時地產朋友和廣告都話2016-7年,但而家睇好似10年後都未得
作者: 方國珊議員    時間: 2010-8-13 16:18

我返左黎啦!康兄你好!

一路講緊日出康城的發展要10年時間,仲要視乎經濟情況,例如日出康城四期原定於2008年秋天推出,但當時發生金融海嘯,因而押後至今(這是經濟影響到民生的例子)。我估計日出康城好難於2017年全面完工。

方議員我想問其實日出康城呢個社区,要發展到幾時先會完工呢
我買樓時地產朋友和廣告都話2016-7年,但而家睇好似10年後都未得
日出康城兄 發表於 2010-8-13 14:23

作者: 日出康城兄    時間: 2010-8-13 16:31

我返左黎啦!康兄你好!

一路講緊日出康城的發展要10年時間,仲要視乎經濟情況,例如日出康城四期原定於2008年秋天推出,但當時發生金融海嘯,因而押後至今(這是經濟影響到民生的例子)。我估計日出康城好難於2017年 ...
方國珊議員 發表於 2010-8-13 16:18

終於解開了呢個迷,THANK YOU 方議員明白
而家海嘯都走咗,MTR都仲未有声氣,等得好急
作者: KCC    時間: 2010-8-13 16:58

44# 方國珊議員

Support! support!
作者: frankietsang    時間: 2010-8-13 17:16

39# Michael-1974

同意
作者: 方國珊議員    時間: 2010-8-13 17:43

我今日下午向港鐵的項目發展同事遞交抗議信,關注日出康城四期延期招標事件。

根據目前的規劃,日出康城四期的社區設施係警崗和長者中心,如果政府要改變社區設施,需要通過「地主」港鐵的同意,然後再經過規劃署和城規會作公眾諮詢,大家係會知道的,我亦都會通知大家。

我相信港鐵明白居民的想法,不會隨意更改社區設施的安排,令大家多添不滿。補充多一個資料給大家,將軍澳區有計劃設立「精神健康綜合社區中心」,西貢區議會要求的位置是靈實醫院。

作者: RockyS    時間: 2010-8-13 18:03

我今日下午向港鐵的項目發展同事遞交抗議信,關注日出康城四期延期招標事件。

根據目前的規劃,日出康城四期的社區設施係警崗和長者中心,如果政府要改變社區設施,需要通過「地主」港鐵的同意,然後再經過規劃署和城規會作公眾諮詢,大家係會知道的,我亦都會通知大家。

我相信港鐵明白居民的想法,不會隨意更改社區設施的安排,令大家多添不滿。補充多一個資料給大家,將軍澳區有計劃設立「精神健康綜合社區中心」,西貢區議會要求的位置是靈實醫院

方議員,

多謝跟進,... 咁我地就放心好多啦,... 謝謝,....
作者: KCC    時間: 2010-8-13 18:49

54# 方國珊議員

多謝方議員的努力!煩請繼續跟進。謝謝!
作者: LPT2RC    時間: 2010-8-13 19:45

根據目前的規劃,日出康城四期的社區設施係警崗和長者中心,如果政府要改變社區設施,需要通過「地主」港鐵的同意,然後再經過規劃署和 ...
方國珊議員 發表於 2010-8-13 17:43

感謝方議員為對我們居民的付出。

未來三個月,相信陸續都有領都2A期的居民遷入,保守估計都有800戶(人口平均有2000人),加上首都現有的居民,和明年入伙的領峯居民,基本上未來一年中日出康城將有幾千人口,但預計這一年內的日出康城將會落成的較有規模的生活配套都沒有,現在連最大期望的四期大型商場都要受到一些障礙,我都不明白政府和地鐵在想甚麼,一個社區的規劃發展原本應該已經一早詳細構思好,如果為了一些不明而來的研究,使到日出康城的發展期一拖再拖,我真是擔心不知何時看到整個日出康城的發展可以完成,一個政府經常以頭痛醫頭,腳痛醫腳的做法去處理問題,把原先訂下了的所有計劃改了又改,試問怎能令市民去支持?
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 20:42

方議員,thanks!
另外,我相信政府是有向mtr提及更改項目的內容。如果唔是mtr是唔會咁大反應。我覺得大家真係要小心d,慎防d賤招迫我地硬食。
作者: 康城黃    時間: 2010-8-13 20:59

方議員,thanks!
另外,我相信政府是有向mtr提及更改項目的內容。如果唔是mtr是唔會咁大反應。我覺得大家真係要小心d,慎防d賤招迫我地硬食。
Michael-1974 發表於 2010-8-13 20:42

Michael兄說的甚是, 決不能掉以輕心, 要把對LP有負面的提案消滅於萌芽之中!
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 21:19

其實可唔可以先起好商埸項目,即4期基座,再按情況開放部份鋪位,如領都會所般?
作者: RockyS    時間: 2010-8-13 21:24

Michael兄說的甚是, 決不能掉以輕心, 要把對LP有負面的提案消滅於萌芽之中!
康城黃 發表於 2010-8-13 20:59

對, 對, 對,... 凡是都要小心,....

要對政府一切會對日出有負面影響的提案或意圖,.... 消滅於萌芽之中,....
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 21:36

未知今晚出席方議員會議的朋友,可否分享會議內容呢?
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 21:40

對, 對, 對,... 凡是都要小心,....

要對政府一切會對日出有負面影響的提按或意圖,.... 消滅於萌芽之中,....
RockyS 發表於 2010-8-13 21:24

我買首都時,真係話landfill幾年後close架,邊有話137區,呢d咪賤囉,城規d pk仲話我地唔留心,真d9佢
作者: bearwong    時間: 2010-8-13 21:55

"決不能掉以輕心, 要把對LP有負面的提案消滅於萌芽之中!"

Totally agree! Support!
作者: 日出公園^L^    時間: 2010-8-13 21:55

我買首都時,真係話landfill幾年後close架,邊有話137區,呢d咪賤囉,城規d pk仲話我地唔留心,真d9佢
Michael-1974 發表於 2010-8-13 21:40

印象中,在首都居民未入伙前說沒有反對通過,咪賤囉 
作者: RockyS    時間: 2010-8-13 21:56

Michael-1974 發表於 2010-8-13 21:40

呢單嘢,...

其實係城規會欺騙市民,.... 定係MTR欺騙市民呢....?

呢個計劃既改變(擴建堆填區),... 會令全日出既居民蒙受經濟上既損失,... 最少我地間物業既升值會小咗,... 咁又係邊一方面需要負責呢....?

唔知呢個係經濟上既誤導,... 或係刑事上既誤導呢,...?

有邊個政府部門, 或消費者委員會可以答我地呢...?
作者: Michael-1974    時間: 2010-8-13 22:07

當時日出冇人住真係冇問題架,但宜家咁多人搬入來,仲邊可以按當時情況算數呀?
城規班pk,我對佢地真係勁冇信心。
作者: 337037    時間: 2010-8-13 22:31

(城規d pk仲話我地唔留心,真d9佢) x 2
作者: lohasmo    時間: 2010-8-13 23:48

未知今晚出席方議員會議的朋友,可否分享會議內容呢?
Michael-1974 發表於 2010-8-13 21:36

今晚出席方議員會議的會議內容如下:
1. 日出康城4期的發展(港鐵與政府對日出康城4期的社區設施老人中心/警峝的面積比率有不同意見;方議員對此「日出康城」第四期廷遲招標已向港鐵表示關注;任何人或政府改變日出康城用地的用途必須經城規會的批准)
2. 日出康城學校用地的進展(教育局正在處理國際學校用地的申請;方議員要求東華三院的讀寫障礙學校的辦學團體提交招生籃圖, 居民擔心將來建成的東華三院讀寫障礙的學校招生不足;方議員提及85區-即是石角路都有學校用地作發展)
3. 首都6座臨時超市,食市的進展(規劃署已批首都6座的學校用地建臨時超市; 而方議員建議在首都6座5樓的老人中心用作臨時食市的用途; 居民建議將多間地產舖約滿後搬遷到康城地鐵站商舖內,之後將多間地產舖及有餘的地方讓惠康用作擴建之用)
4. 討論石角路的泊車用地徵求居民意見(居民建議在石角路的泊車用地建私家泊車場來降決日出康城泊車位不足)
作者: 日出公園^L^    時間: 2010-8-14 00:14

好多謝方議員和大家的努力。
作者: LPT2RC    時間: 2010-8-14 00:57

1. 日出康城4期的發展(港鐵與政府對日出康城4期的社區設施老人中心/警峝的面積比率有不同意見;方議員對此「日出康城」第四期廷遲招標已向港鐵表示關注;任何人或政府改變日出康 ...
lohasmo 發表於 2010-8-13 23:48

謝謝 lohasmo的分享。
作者: 日出康城兄    時間: 2010-8-14 09:51

1. 日出康城4期的發展(港鐵與政府對日出康城4期的社區設施老人中心/警峝的面積比率有不同意見;方議員對此「日出康城」第四期廷遲招標已向港鐵表示關注;任何人或政府改變日出康 ...
lohasmo 發表於 2010-8-13 23:48

多謝mo兄提供資料
作者: 無相空花    時間: 2010-8-14 10:16

無居民入住時起堆田區冇問題, 居民入伙再擴建起堆田區就有好大問題. 點解唔係居民入伙前比出全面堆田規劃? 知道都重要搬入來, 就係個人選擇無得怨人. 而家就要已入住居民接受生活上不便, 重有可能影響健康及經濟損失. 可見規劃當局未有全盤完善及長遠規劃考慮, 係居民入住後再擴建起堆田區, 不但係無EQ, 無政治智慧, 簡直係有D要與民為敵感覺...

作者: StephenTang    時間: 2010-8-14 10:47

69# lohasmo
Thanks gor your share!!!
作者: 肥龜先生    時間: 2010-8-14 21:18

Why can they keep on changing the plan all the time?
作者: lohas2tower5    時間: 2010-8-15 03:53

骨灰場 recently is a hot topic. 不能排除特衰政府的可能意圖。

日出康城業主要團結、小心。
作者: HoYi    時間: 2014-2-10 16:10

太耐了,首都已六年了。

歡迎光臨 日出康城(首都,領都,領峯)討論區 (http://www.lohas-park.com/) Powered by Discuz! 7.2